ONKOHAN THL TÄYSIN OUT RASKAANA OLEVIEN ÄITIEN TUPAKOINTIASIASSA 1


KUMMASTUSTA JA AJATTELEMISEN AIHETTA ANTAA THL:N BLOGI, JOKA OTTAA KANTAA ÄITIEN TUPAKOINTIONGELMAAN JA HÄKÄMITTARIASIAAN.

 

 

Ks THL bolgi asiasta:

https://blogi.thl.fi/blogi/-/blogs/raskaana-olevien-tupakoinnin-vahentaminen-vaatii-erityishuomiota;jsessionid=484D84F4D9421BF83548B35370FE11A8

 

THL-blogissa esitetty kannanotto häkämittareiden käyttöön äitiysneuvoloissa:

Raskaana olevien tupakoinnin vähentäminen vaatii erityishuomiota

Kirjoittanut Anna Heino,
14. maaliskuuta 2016

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Häkämittarit neuvolaan?

Sekä Lääkärit tupakkaa vastaan että Savuton Suomi -verkostot ovat suositelleet häkämittareiden käyttöä neuvoloissa. Odottavan äidin uloshengitysilman häkäpitoisuuden mittaaminen häkämittarilla on nopea keino osoittaa äidille tupakoinnin aiheuttama veren häkäpitoisuuden nousu.

Itä-Suomessa on kokeiltu häkämittareita neuvoloissa. Myös esimerkiksi Isossa-Britanniassa ne ovat neuvoloissa laajasti käytössä.

Tulisiko häkämittareiden käyttöä lisätä myös Suomessa? Vaikka mittarit mitä ilmeisimmin tukevat äidin tupakoinnin lopettamista, voidaan ne nähdä naisen autonomian kannalta ongelmallisiksi. Häkämittareiden käyttöön liittyy nimittäin aina oletus, ettei naisen sanaan tupakoiko hän, voida luottaa.Toki häkämittarin käytöstä voi kieltäytyä, mutta epäilemättä paine käyttöön olisi melkoinen.
Häkämittarin teho äitiysneuvoloissa perustuu naisen syyllistämiseen, mikä voi tukea tupakoinnin lopettamista. Mutta onko mahdollista, että mittareiden käyttö lisää kielteistä suhtautumista neuvolajärjestelmään? Britanniassa kätilöt ovat arvostelleet häkämittareiden käyttöä, koska ne heidän mukaansa heikentävät kätilön ja naisen suhteen luottamuksellisuutta.

Neuvolassa tulisi vaikeatkin asiat käsitellä hyväksyvään ja luottamukselliseen sävyyn. Syyllistäminen harvoin palvelee äidin kokonaistilannetta.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

KOMMENTIT BLOGIN THL-AJATTELUUN  JA KANTA SIKIÖN TERVEYDENSUOJELUN TÄRKEYTEEN:

THL on avainasemassa sikiön ja odottavan äidin terveydesuojelussa, koska se ohjaa äitiysneuvolatoimintaa antamalla suositukset äitiysneuvoloiden toiminnan sisällöistä. Nykyiset odottavien äitien tupakointia koskevat ohjeet ovat johtaneet blogissa eli THL:ssä vihdoinkin havaittuun tilanteeseen, jossa odottavien äitien tupakointitilanteessa ei ole runsaaseen kahteenkymmeneen vuoteen tapahtunut vähenemistä. Tilanne on outo ja THL:n välinpitämättömyys asiaan on vieläkin oudompi, sillä Euroopassa ja etenkin muissa pohjoisnmaissa ( jopa tupakkamaa Tanskassa) äitien tupakointi on huomattavasti vähäisempää kuin Suomessa. Olisi odottanut, että THL olisi havainnut suomalaisen kehityksen aiemmin eikä vasta parinkymmenen vuoden kuluttua silloin, kun Lääkärit Tupakkaa Vastaan verkosto on nostanut asian esille kirjeellään THL:lle ja Sosiaali- ja terveysministeriölle. Kyse ei ole THL:n henkilökunnan vähäisyydestä, sillä THL:n työntekijämäärä on luokkaa 1000 henkeä.

Häkämittareiden käyttökokemukset kaikkialta muualta maailmasta ja meilläkin Pohjois-Savossa ovat erittäin myönteisiä. Äidit ymmärtävät täysin, mistä on kyse ja toimivat sen mukaisesti. Odottava äiti eivät varmasti tahdo vahingoittaa vaan suojella lastaan. Osa äideistä lopettaa omin voimin, osa tarvitsee ”häkämittariherättelyä” lopettamisen aloittamiseksi ja  osa ulkopuolista tukea ja joskus lopettamislääkettäkin.

Jos THL:ssä uskotaan häkämittausten haitallisuuteen, THL voisi tutkia asiaa ja saada näyttöäasiaan. Nyt kannanotto on selkeä blogiheitto – ja mutu asia. Sikiön altistaminen tupakansavulle on selkeä sikiön terveyshaitta. Se on kemiallista väkivaltaa sikiötä ja syntyvää ihmista kohtaan. Kun näin on, kyseessä on selkeä lastensuojeluasia. Tätä soisi päättäjänkin ajattelevan.

Blogissa mainittu aloite häkämittareista on Lääkärit Tupakka Vastaan verkoston, Suomen Gynekologiyhdistyksen, Suomen Kätilöliiton ja Suomen Terveydenhoitajaliiton eli äitiysneuvolatoimijoiden pitkää kokemukseen ja huoleen perustuva aloite. EI siis Lääkäri Tupakkaa Vastaan verkoston aloite, kuten blogissa kirjoitetaan.Tätä aloitteen tehnyttä asiantuntijajoukkoa vastaan THL:n kanta blogissa on nonsense ja savolaisittain sanottuna pöljä.

Häkämittarialoitteessa esitetään, että JOKAISELTA odottavalta äidiltä mitataan uloshengitetyn hengitysilman häkäpitoisuus heti ensimmäisellä neuvolakäynnillä normaalina perustutkimustoimenpiteenä. Näin tupakoiva äiti herätetään ajattelemaan oman tupakoinnin suhdetta sikiön terveyteen ja saadaan motivoitua tupakoinnin lopettamiseen. Näin odottava tupakoimaton äiti, joka altistuu työssään tai kotona ympäristön tupakansavulle, saadaan ajattelemaan sikiön terveyden suojelemista tahattomalta ja hengenvaaralliselta tupakansavulta ja toimimaan altistuksen poistamiseksi. Kun häkämittaus tehdään jokaiselle odottavalle äidille, ei yksikään äiti joudu silmätikuksi THL-ajattelumalliin. Kun sitten tupakoivan äidin tupakointiasiaa käsitellään neuvolassa, yleisen salassapitovelvollisuuden mukaan asia pysyy äidin ja terveystyöntekijän väisenä asiana –  niinkuin muutkin vielä aremmat asiat ( HIV, sukupuolitaudit ym)

Sanoisin blogista vielä. Voi pyhä yksinkertaisuus !

 


Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ajatus aiheesta “ONKOHAN THL TÄYSIN OUT RASKAANA OLEVIEN ÄITIEN TUPAKOINTIASIASSA

  • Lääkäri

    Ei siis ihme, että Suomi johtaa äitien tupakointia Pohjoismaissa kun lukee tuon häkämittarikommentin.
    30 vuotta on THL osoittanut kyvyttömyytensä asiassa.

    Sieltä,turha odottaa pelastusta, aloite omiin käsiin.