DAT’24 TUTKIMUS – tiedote ja linkki tutkimukseen


DAT’24 TUTKIMUS_ Tiedote tutkittavalle_v_0224

DAT Lääkärien tupakan ja nikotiinin käyttötapa tutkimus 2024                                                 
DAT Use of tobacco and nicotine products among physicians in Finland 2024
Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan sosiaalilääketieteen osastolla tehtiin opiskelijaryhmän opinnäytetyönä Lääkärien tupakointitapatutkimus vuonna 1969. Se on Suomen ensimmäinen julkaistu tupakointitutkimus (Vuori ym. 1972).  Tutkimuksesta on siis kulunut yli 50 vuotta, ja paljon on muuttunut nikotiinituotteiden käytön suhteen tässä välillä, mm. naisten tupakointi on lisääntynyt ja nikotiinituotteiden valikoima monipuolistunut.  Nykyisin tupakointi vähenee lähes kaikkien väestöryhmien keskuudessa, mutta sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien suosio on kasvanut varsinkin nuorison keskuudessa.
Lääkärit tupakkaa ja nikotiinia vastaan asiantuntijaverkosto [Doctors against tobacco] DAT Suomi on perustettu 9.12.1994. Tänä vuonna tulee siis kuluneeksi 30 vuotta asiantuntijaverkoston perustamisesta.  DAT 30v -juhlavuoden kunniaksi toistetaan vuoden 1969 Lääkärien tupakointitapatutkimus, ja lisäkysymyksillä selvitetään suomalaisten lääkäreiden nikotiinia sisältävien tuotteiden käyttöä vuonna 2024.
Tutkimuksen toteuttaa DAT (doctors against tobacco; www.datsuomi.fi; johtava tutkija Maria Juusela, erikoislääkäri, DATin puheenjohtaja). Kyseessä on ilman ulkopuolista rahoitusta tehtävä tutkijalähtöinen tutkimus. Lääkäriliiton sähköisessä jäsenkirjeessä julkaistaan ilmoitus  tutkimuksesta.
Osallistumislinkki tutkimukseen:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *